FD Persoonlijk - 25-04-2015 Mischa Andriessen review Georg Bohle


 

Expo - Landschapsarchitect

De semi-imaginaire landschappen van Georg Bohle

Huizen, boomstammen, machines, een kerktoren, een draaimolen; de Duitse kunstenaar Georg Bohle mag zijn landschappen denkbeeldig noemen, dat betekent in geen geval dat de kijker niets herkent. Aan de basis van deze minutieuze tekeningen ligt dan ook gedegen onderzoek aan te grondslag.
  De landschappen komen vaak voort uit een langer verblijf in bijvoorbeeld Tokio of Zoetermeer. Bohle vermengt wat hij op dergelijke locaties heeft gehoord en gezien met beelden uit zijn fantasie. Zo lijken de Japanse huizen ingepakt met beschermfolie en wemelt het tussen de dode bomen in de Rocky Mountains plotseling van de copulerende mensen.

  Bohle’s werk is uiterst arbeidsintensief. Secuur brengt hij consequente patronen aan. Daardoor ontstaat spanning tussen ernst en tekenplezier, tussen architectonische en natuurlijke vormen en tussen realisme en verbeelding. Ergens staat Bohle’s werk ook los van de tijd. Het herinnert aan oude tekeningen zoals die van de 18de-eeuwse kunstenaar Giovanni Battista Piranesi, maar het zouden ook evengoed schetsen voor een toekomstige wereld kunnen zijn.

Mischa Andriessen
& Georg Bohle – Imaginary Landscapes, t/m 9 mei, Galerie Frank Taal, Rotterdam, www.franktaal.nl 

26-04-2015

Terug naar nieuws