Expositie Amusing ourselves to death -op de 40ste etage van De Rotterdam

09.10.2015 - 11.10.2015

Op 130 meter hoogte kun je verder kijken
Amusing ourselves to death toont op grote hoogte hedendaagse kunst: video, sculpturen, fotografie, installaties en schilderijen.
Van Vrijdag 9 oktober tot Zondag 11 oktober

HENS Vermogensbeheer en Galerie Frank Taal organiseren samen de expositie Amusing Ourselves to Death op de 40ste verdieping van De Rotterdam, het iconische gebouw van Rem Koolhaas aan de voet van de Erasmusbrug. De locatie, op 130 meter hoogte, biedt vergezichten tot voorbij de stadsgrenzen. De tentoongestelde kunst beoogt hetzelfde.

Urban Chaos / Erasmusbrug 2014, Ilona Klimek
z/w Bariet-afdruk 80/100

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan het gelijknamige boek uit 1985 van de Amerikaanse media- en technologiecriticus Neil Postman. Hierin schetste hij de late 20ste eeuw als een tijdperk waarin de media alle informatie reduceren tot vermaak. Nieuws wordt verpakt in hapklare brokken, communicatie is vervangen door consumptie en het vermogen tot kritische reflectie verwatert. In die wereld van visuele afstomping is de kunst een vluchtheuvel. Kunst biedt de mogelijkheid tot verstilling en verdieping. Ze kijkt over de opgedrongen banaliteit heen en zoekt naar een visie.

In Amusing Ourselves to Death wordt op 1100 vierkante meter het werk van 28 kunstenaars gepresenteerd. In verschillende media en vanuit verschillende posities becommentariëren zij de leegheid van de hedendaagse beeldcultuur en bieden een alternatief. In White Suburbia van Marilou van Lierop zien we bijvoorbeeld kolkende en doelloze mensenmassa's, die een gevoel van ambiguïteit oproepen. Naar welke gebeurtenissen of plaatsen verwezen wordt, blijft onzeker. Verwijst het naar carnaval of juist naar een meer grimmig samenzijn? Is het "Amusing" of juist het tegendeel?

White Suburbia, 2015, Marilou van Lierop
(olieverf op papier / doek, 141 x 212 cm)

De serie lichtbakken slapen/waken is een visualisatie van het slaapritme van Willem Besselink. Elke lichtbak toont de tijden waarop hij is opgestaan en naar bed is gegaan gedurende één maand; waarbij de verlichte delen de tijd is dat hij wakker was. Zijn fascinatie voor onderliggende structuren die schuilgaan achter alledaagse bijna banale gebeurtenissen, registreert en visualiseert hij in verschillende media om daarmee die onderliggende structuren bloot te leggen.

slapen/waken januari t/m december 2014, Willem Besselink
12 lichtbakken, elk +/- 20 x 30 x 6 cm
Lasercut berkentriplex, perspex, LED

Galerie Frank Taal, die dit jaar haar vijfjarig jubileum viert, is voor Amusing Ourselves to Death een unieke samenwerking aangegaan met HENS Vermogensbeheer. Net als de galerie gelooft HENS in een bewustere beleving van onze omgeving en de winst die dat ons allen kan opleveren.

Deelnemende kunstenaars: Willem Besselink, Marilou van Lierop, Gerben Mulder, Aeneas Wilder, David Adams, Tom Woestenborghs, Daan den Houter, Ben Kruisdijk, Bram Braam, Phil Bloom, Rob Scholte, Ties Ten Bosch, Mike Ottink, Erik Sep, Hester Scheurwater, Georg Bohle, Jan ten Have, Marilou van Lierop, Pascal Bastiaenen, Ronald Franke (galerie Frank Taal), Tonny Yang, Lea Schiess, Ismael Tan (graduates selectie), Hans Wilschut, Jason Coburn, Saminte Ekeland, Rolf den Dunnen, Bert Loerakker, Gijs van Lith, Ilona Klimek, Dimitri Kruithof (gastkunstenaars)

Vrijdag 9 oktober van 17 – 21.00 uur
Zaterdag en zondag van 12 – 17.00 uur
Adres: De Rotterdam – Wilhelminakade 177 I 3072 AP Rotterdam

Amusing ourselves to death fotoverlag
 

http://www.franktaal.nl/files/photos/expositie_amusing_ourselves_to_death__op_de_40ste_etage_van_de_rotterdam_/ilona_klimek_20150824_lr.jpg
Terug naar overzicht