AHL MIIR - Jan ten Have, EINDE EXPOSITIE VRIJDAG 6 OKT.

03.09.2017 - 06.10.2017

AHL MIIR – VAN DAT WAT MOOI IS EN DE DOOD - JAN TEN HAVE 


download hier de begeleiding in pdf van de tentoonstelling

begeleiding porseleinen schilderijen

Twee jaar lang werkte beeldend kunstenaar Jan ten Have aan de expositie AHL MIIR. Ten Have ontwikkelde zijn eigen procedé om grote vlakken 4 millimeter dun porselein te kunnen vervaardigen waaruit hij zijn beelden opbouwt. Nu komt alles voor het eerst tezamen: Het wordt theatraal, knarsend, maar ook mooi.

AHL MIIR is een monumentale tentoonstelling met architectonische, van porselein vervaardigde installaties, sculpturen en schilderijen. De installaties zijn opgebouwd uit delen porselein opgehouden in glasvezel constructies.

Een tentoonstelling over de schoonheid èn de dood. Niet de schoonheid van de dood, maar de kunst voorbij het leven: kunst zonder de kunstenaar.

JH: “Porselein is een materiaal dat licht vasthoudt. Maar is het vooral een materiaal dat alle voorwerpen verandert in iets anders. Het zorgt ervoor dat iets wat mooi is nog mooier wordt. Het is als het ware door vuur herleid tot zuiverheid.”

Het zwart van het porselein is zo diepzwart dat het alle licht opslokt en de toeschouwer naar binnen zuigt. Het wit is schitterend licht. Het werk heeft de kunstenaar voorbijgestreefd; achter zich gelaten.

JH: Het gaat over schoonheid, het leven & de dood, maar het gaat vooral over de toepassing van beelden die emotionele reacties oproepen. Het is een spel tussen illusie en werkelijkheid.

In AHL MIIR wist Jan ten Have zichzelf als kunstenaar uit. Essays, volledig gecomponeerd uit citaten uit boeken en kranten laten zich lezen als een vloeiend verhaal. Geen woord is het zijne, alles is van zijn hand, maar toch is het één groot plagiaat.

-------

VAN DE SCHOONHEID EN DE DOOD

JAN TEN HAVE IN GESPREK MET GENEVIÈVE TELLER

Conservator Documenta 14, Polytechniou 8, Athene.

GT: Het zijn porseleinen installaties, schilderijen en sculpturen. Maar waarom porselein?

JH: Nou, porselein is een materiaal dat licht vasthoudt. Maar is het vooral een materiaal dat alle voorwerpen verandert in iets anders. Het zorgt ervoor dat iets wat mooi is nog mooier wordt. Het is als het ware door vuur herleid tot zuiverheid.

GT: Wat is de aard van de tentoonstelling?

JH: Het gaat over schoonheid, het leven & de dood, maar het gaat vooral over de toepassing van beelden die emotionele reacties oproepen. Het is een spel tussen illusie en werkelijkheid. En door de aard van de werken wordt iemand geconfronteerd met een geconstrueerde schijnwerkelijkheid. Of anders gezegd met het ontbreken van de werkelijkheid. Het is een soort sciencefiction.

GT: Het is dus een soort wisselwerking tussen het kunstmatige van de voorstelling en de aanwezigheid van echte mensen die daarin deelnemen.

JH: Ja, zo zou je het kunnen zeggen. Het is een soort balanceren tussen trucage en werkelijkheid. En door de eigenaardigheden van de ruimte te benadrukken, en door de verdeling ervan worden het zelfstandige werken die alleen nog maar zichzelf tot inhoud hebben. En mensen lopen daarin rond.

GT: Dus de opstelling van de werken speelt een cruciale rol.

JH: Ja, ik buit de strategieën van de beeldende kunst uit om dieperliggende emoties los te maken. Het gevoel voor het theatrale is van essentieel belang. Het werk is daarom in staat het dagelijkse leven te transformeren door het magische, onwerkelijke karakter ervan.

GT: En waarom de preoccupatie met de dood?

JH: Er zijn in de hele geschiedenis van de kunst maar drie of vier onderwerpen. De dood is er één van. Zelf ben ik al lang geleden gestorven. Het is allemaal erg gecompliceerd. Ik denk dat ik steeds meer verdwijn uit mijn werk en er uiteindelijk geen rol meer in speel.

GT: Maar zo simpel is niet?

JH: Ach, je komt erachter dat dingen niet eenduidig te verklaren zijn. Werken is toegang tot jezelf verkrijgen, het is het geluk dat je je verdriet kan onderkennen. Het verdriet in het algemeen. Ieders verdriet. En masse.

GT: Maar dat is nog steeds te simpel.

JH: Zoals iedereen op deze wereld, neem ik aan, ben ik op zoek naar geluk. Ik wil niemand zijn om uiteindelijk iedereen te worden. Zoiets. Ik wil de vertegenwoordiger zijn van de verwachtingen van anderen. Ik speel met de dood, ik speel met het begrip schoonheid. Ik verleg het accent van het persoonlijke naar het collectieve vlak. Ik ben niet degene die wat dan ook is, ik ben slechts de vertegenwoordiger ervan. En wanneer je de vertegenwoordiger bent, ben je er zelf niet meer, zoals een acteur op het toneel ook niet echt doodgaat.

GT: En de dood?

JH: De dood is een soort ruimte. Er is geen schoonheid zonder de dood. Het doel is de schoonheid & de dood gelijktijdig te installeren om een nieuwe, oncomfortabele ruimte te scheppen en om door middel van een tegenstrijdig gevoel een ander soort betekenis op te roepen: vreemd maar onmiddellijk, onbegrensd en emotioneel.

GT: En hoe zit het met de schoonheid?

JH: Het woord mag dan tegenwoordig ouderwets en versleten zijn, maar het is vóór alles te doen om de schoonheid, het losbarsten van de schoonheid in een soort Shakespeareaanse rijkdom.

AHL MIIR

MANUFACTURED IN THE NETHERLANDS
Schilderij: een stalen lijst met daarin twee zwart geschilderde platen van porselein, waarop witte woorden staan die zich niet in onze taal laten vertalen. Ze bestaan simpelweg niet, maar geven wel een correcte weergave van een gevoel, waardoor onze kracht in de geesteswereld zal toenemen.
44 x 43,8 cm.
The moral rights have been asserted
© a NON-PAINTING Edition, May 2017

 

 

Deze zondag 3 september start galerie Frank Taal tegelijk met Joey Ramone, Rianne Groen, Cinnnamon, Cokkie Snoei en Zic Zerp het nieuwe galerieseizoen. Zes galeries op steenworp afstand van elkaar in Downtown Rotterdam, die elkaar herkennen in kwaliteit en collegialiteit en de kracht van onderlinge samenwerking onderschrijven.  

Deze tentoonstelling wordt gespondord door gin van Ketel 1 en pilsner van Warsteiner.

http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Poster_2_large.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/AHLMIIR_groot.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_17.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_25.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_14.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_26.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_15.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_27.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_24.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_Mo_2.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_28.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_19.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_18.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/603.JPG
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_16.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_22.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_23.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_20.jpg
http://www.franktaal.nl/files/photos/ahl_miir_____jan_ten_have__einde_expositie_vrijdag_6_okt_/Jan_21.jpg
Terug naar overzicht